Περισσότερα για τις Α/Θ

Οι Αντλίες Θερμότητας (Α/Θ) είναι ηλεκτρικές διατάξεις οι οποίες εκμεταλλεύονται τη θερμότητα που εμπεριέχεται στο περιβάλλον, είτε αυτό είναι ο αέρας, είτε το ίδιο το έδαφος. Η θερμότητα του περιβάλλοντος, δύσκολα γίνεται αντιληπτή στον άνθρωπο, ο οποίος αισθάνεται τη ζέστη μόνο όταν ο καιρός ξεπερνά κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες. Παρ’ όλα αυτά η θερμότητα βρίσκεται πάντα αποθηκευμένη στον αέρα ή στο έδαφος, ακόμα και στις κρύες μέρες του χειμώνα.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι ο ήλιος στέλνει ως και 50 φορές παραπάνω ενέργεια από όση καταναλίσκεται στον  πλανήτη, οι Α/Θ είναι η πιο συμφέρουσα πρόταση στην εξοικονόμηση θέρμανσης, τη σημερινή εποχή που η τιμή του καύσιμου της κλασσικής μεθόδου θέρμανσης, του πετρελαίου, βρίσκεται στα ύψη.

Η Α/Θ απάγει την θερμότητα από το μέσο π.χ. τον αέρα. Μέσω επαγωγής και με τη χρήση δύο εναλλακτών θερμότητας (ένας απορροφά και ένας διαχέει θερμότητα), η Α/Θ καταναλώνει ένα αναλογικά μικρό ποσό ηλεκτρικής ενέργειας και παράγει θερμότητα, με τη μορφή ζεστού νερού που διαρρέει τα θερμαντικά σώματα. Αυτά είναι κλασικά τύπου πάνελ σώματα, σώματα τύπου fan coil ή ενδοδαπέδιοι σωλήνες. Υπάρχει και η δυνατότητα ζεστού νερού χρήσης.

Ανάλογα με τη θερμοκρασία του παραγόμενου ζεστού νερού, οι Α/Θ διακρίνονται σε χαμηλής θερμοκρασίας (από 55 ͦC) και υψηλής θερμοκρασίας (από 65 ͦC ως 80 ͦC). Επίσης, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε οικίας (ηλικία οικίας, τοιχοποιεία, ποιότητα των κουφωμάτων, τοποθεσία της οικίας κ.τ.λ.), προτείνεται η αντίστοιχη υλοποίηση.

 

Με τη βοήθεια των Α/Θ επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, αφού με 1 μονάδα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, απολαμβάνουμε (υπο προϋποθέσεις) θερμότητα πάνω από 4 φορές της καταναλισκόμενης. Αυτό ακριβώς, αποδεικνύει και ο βαθμός απόδοσης των Α/Θ που ξεπερνάει το 4. Ενδεικτικά για ένα κλασσικό σύστημα θέρμανσης με λέβητα πετρελαίου, ο αριθμός αυτός δύσκολα ξεπερνά το 0,9.

Δεδομένων της χαμηλής εκπομπής ρύπων CO2 και της μεγάλης τους απόδοσης, oι Α/Θ είναι η σύγχρονη και «πράσινη» απάντηση στην εναλλακτική θέρμανση. Ζεσταθείτε ακόμα και στις πιο ακραίες συνθήκες και απαλλαχθείτε από το δυσβάσταχτο κόστος του πετρελαίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να μια σχετική ενημέρωση.